Bryndziareň zo Z. Slatiny dodá v sezóne na pulty asi 500 ton bryndze

05.05.2013 Zvolen

Zvolenská Slatina 5. mája (TASR) – Bryndziareň a syráreň Zvolenská Slatina začala v uplynulých týždňoch expedovať na pulty obchodov prvú tohtoročnú letnú alebo aj májovú bryndzu. V sezóne od apríla do septembra jej vyrobí približne 500 ton.

Ako TASR povedal riaditeľ prevádzky Sven Harman, letná bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé. Zvyčajne sa tak stane v apríli okolo Veľkej noci. V tomto období sa už ovce vyháňajú aj na prvú zelenú pašu. Letná bryndza je taká, v ktorej musí byť dodržaný najmenej 50-% podiel syra vyrobeného z čerstvého ovčieho mlieka.

Na výrobu letnej bryndze spoločnosť vykupuje denne od asi 30 farmárov a salašov na strednom Slovensku tisícky litrov mlieka. Letná bryndza tvorí asi polovicu produkcie bryndziarne. Zimná, ktorá sa vyrába po sezóne aj s prídavkom kravského mlieka, tvorí tiež asi 500 ton.

Ceny ovčieho mlieka sú aktuálne podľa zástupcu bryndziarne vôbec najvyššie v histórii, keď sa vykupuje za 90 až 95 centov za liter.

Asi 10 % slatinskej bryndze sa vyváža, predovšetkým do Maďarska, Poľska a Česka. Okrem obchodných reťazcov a bežných obchodných prevádzok ich predávajú aj v sieti siedmich vlastných obchodov po celom Slovensku.

Okrem bryndze vyrába firma aj syry, a to nielen v prevádzke vo Zvolenskej Slatine, ale aj v ďalšej, ktorú pred niekoľkými rokmi kúpila v Slovenskej Ľupči. V súčasnosti pripravuje viac ako 30 druhov výrobkov.

Do prevádzky v Slovenskej Ľupči smerovali vlani a predvlani najväčšie investície. Rozšírili tam výrobu parených syrov a výraznejšie tým zvýšili výrobu najmä v segmente ovčích parených výrobkov.

"Za rad týchto výrobkov sme boli nedávno ocenený aj na výstave Danubius Gastro v Bratislave," podotkol Harman. Bryndziareň navyše začala v týchto dňoch vyrábať ako prvá na Slovensku kyslé ovčie mlieko.

Bryndzu vo veľkom dnes na Slovensku vyrába deväť tradičných prevádzkarní a mliekarní s produkciou vyše 40 ton. Na ďalších asi dvoch stovkách salašov sa vyrába sezónne. Celková ročná produkcia bryndze na Slovensku je približne 4000 ton. Najviac, takmer štvrtinu, vyprodukuje práve bryndziareň vo Zvolenskej Slatine. Slatinská a ľupčianska prevádzka dáva v súčasnosti prácu asi 80 ľuďom.
 

Vyberte región